V NOVO MESTO PRIJAJA TRIKRATNI EVROPSKI PRVAK

13.11.2008


V dvorano Leona Štuklja v soboto,15. 11. ob 20.00, prihaja klub, ki ima med vsemi NLB ligaši največ evropskih uspehov. Moštvo Splita je bilo konec 80-ih let prejšnjega stoletja trikratni evropski prvak, še desetletje prej pa so osvojili tudi dva naslova zmagovalcev Koračevega pokala.V zadnjih letih imajo nekoliko manj uspehov, saj so bili nazadnje hrvaški državni prvaki v sezoni 2002/03, so pa v lanski sezoni igrali v finalu državnega prvenstva in z Zadrom v končnici izgubili šele po petih tekmah.

Ekipa, ki jo vodi izkušeni Slobodan Subotić (nekoč trener vseh glavnih grških klubov in selektor slovenske reprezentance) se je glede na lani sicer močno spremenila, saj je iz Splita odšla praktično celotna prva peterka. V Zadar so odšli Hrvoje Perić, Dejan Ivanov in Marlon Garnett, v Union Olimpijo Damjan Rudež, klub pa je zapustil tudi drugi Američan Anthony Akins. Po renomeju največja okrepitev Splitčanov pred letošnjo sezono je francoski reprezentančni krilni center Stephen Brun, ki pa na parketu še ni pokazal prave igre. Iz Širokega se je v Split preselil izkušeni branilec Siniša Štemberger, v Split pa sta prišla tudi nekdanja igralca Olimpije: center Joško Poljak in branilec Zoran Vrkić. Novinca sta še Američana Antonio Grant in Eddie Shannon.

Split je v prvih sedmih krogih zmagal štirikrat in je sedmi na lestvici. Na domačem parketu je premagal Zagreb, FMP, Olimpijo, v zadnjem krogu pa je v gosteh premagal Vojvodino. Pred tem je v gosteh izgubil tri tekme: proti Zadru, Budučnosti in Crveni zvezdi.

Najboljši strelec moštva je s povprečno 13,7 točke na tekmo Eddie Shannon, ki je s 4,3 podaje na tekmo tudi najboljši asistent v moštvu (tretji v ligi), najboljši skakalec v moštvu je s povprečno 5,4 skoka na tekmo kapetan moštva Andrija Stipanović.

Medijski partnerji