ZAČETEK NLB LIGE V NOVEM MESTU S CRVENO ZVEZDO

6.10.2008

 

Ljubitelji dolenjske košarke bodo imeli po dobrih štirih letih ponovno priložnosti gledati vrhunske košarkarje s prostora bivše države. Prva priložnost bo že v torek, 7. 10., ko ob 20. uri v dvorani Leona Štuklja gostuje Crvena zvezda.

Beograjčani so novo sezono začeli zelo ambiciozno, saj so z namenom napada na lovorike tako v mednarodnih kot v srbskih tekmovanjih popolnoma obnovili ekipo, saj je moštvo zapustilo kar osem igralcev. Največja pridobitev je zagotovo legendarni trener Svetislav Pešić, ki je leta 1993 postal kot nemški selektor prvak Evrope, kar je ponovil tudi v letu 2001, takrat kot selektor Jugoslavije. Z isto reprezentanco je leto kasneje postal še svetovni prvak. Kot trener Barcelone pa je leta 2003 osvojil naslov evropskega in španskega prvaka ter zmagovalca španskega pokala. Pešić je znan po delu z mladimi igralci, kar so v Crveni zvezdi izkoristili in v svoje vrste pripeljali dva velika potenciala srbske košarke. 209 cm visoki 21-letni center Vladimir Štimac je vil lani prvi skakalec in drugi strelec močne Baltiške lige, še leto mlajše krilni center Marko Kešelj pa je bil med nosilnimi igralci mlade srbske reprezentance, ki je letos osvojila naslov evropskih prvakov. Novinca sta tudi Američana, organizator igre Andre Owens, ki je lani odigral 31 tekem za NBA moštvo Indiana Pacers, ter center Olympiakosa Lawrence Roberts, ki prav tako ima izkušnje iz lige NBA. Novinci v zvezdi so tudi nekdanji organizator igre FMP-a, Girone in Menorce Marko Marinović ter eden najbolj talentiranih bosanskih kril Milan Milošević. Od lanske ekipe so ostali Elmadin Kikanović , Boris Bakić in Mirko Kovač, ternajboljši igralec NLB lige v lanskem letu TAdija Dragičević, ki pa zaradi poškodbe na začetku sezone še ni nared. Da gre za obetavno sezono za rdeče-bele je pokazal tudi rezultat prve tekem, v kateri so v gosteh premagali FMP s 84-78, čeprav so še sredi tretje četrtine zaostajali za 16 točk.

Crvena zvezda je do sedaj osvojila 12 naslovov prvakov Jugoslavije in 3 pokale, 3 naslove prvakov Srbije in Črne gore in 2 pokala ter leta 1974 tud pokal evropskih pokalnih zmagovalcev.

Medijski partnerji