DAN SLOVENSKE MOŠKE KOŠARKE V NOVEM MESTU

27.11.2007

V torek, 27. novembra, je prenovljeni ljubljanski CityHotel gostil prvo novinarsko konferenco pred letošnjim, že 17. Dnevom slovenske moške košarke, ki ga bo 26. decembra gostila dvorana Leona Štuklja. Organizatorji smo spregovorili o pripravah na projekt, glavna zvezda pa je bil tokrat nedvomno ambasador letošnjega spektakla, sicer pa eden od najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov, Marko Milič.

Na novinarski konferenci so bili prisotni Marko Milič, kapetan Uniona Olimpije in ambasador prireditve Dan slovenske moške košarke 2007, Franci Kek, član upravnega odbora KK Krka, Tone Krump, direktor slovenskih košarkarskih reprezentanc, in Matej Avanzo, vodja projekta.

Glavni razlog za organizacijo tega tradicionalnega košarkarskega praznika, ki bo prihodnje leto postal "polnoleten", je predvsem popularizacija vsem nam tako ljubega športa. Na Dnevu slovenske moške košarke se namreč predstavijo najboljši domači košarkarji, ki si športnega kruha ne služijo v tujini, ter najbolj nadarjeni posamezniki mlajših starostnih kategorij.

Letos bodo že drugič zapored v soj žarometov potisnjeni pionirji (igralci, rojeni leta 1993, in mlajši), ki bodo skupaj z dvema slovenskima članskima reprezentantoma odigrali zadnjo predtekmo velikemu spektaklu, v katerem se bosta pomerili članski selekciji Zahoda in Vzhoda. Poleg pionirjev bodo svoje znanje na ogled ponudili tudi najbolj nadarjeni mladinci (do 18 let), kadeti (do 16 let) ter tokrat premierno tudi mlajši pionirji (do 12 let).

A košarka še zdaleč ni vse, kar bomo gledalcem letos ponudili. Že med tekmami vseh mlajših kategorij bo vse prisotne zabavala novomeška plesna skupina Daisy girls, pravi spektakel pa se bo ob 17.45 začel z dvobojem najbolj nadarjenih pionirjev. Za tem bosta na sporedu kvalifikacijski tekmovanji za preboj v veliki finale tekmovanj v zabijanju in metu za tri točke, ki si ju bo mogoče ogledati med člansko tekmo, na kateri bomo premierno pripravili še tekmovanje v spretnostnem poligonu, imenovanem Planetov Basket master.

Članski dvoboj selekcij Zahoda in Vzhoda bo začinjen s spektakularno predstavitvijo igralcev in trenerjev obeh ekip, otvoritvijo z izjemno atraktivno izvedbo slovenske himne, laserskim in svetlobnim šovom, glasbeno skupino Mama z Rock Otočec fanti (igrala bo v živo, in to na čelu z Mamo Manko in Francijem Kekmo) ter naravnost neverjetnim presenečenjem, ki ga v zahvalo Marku Miliču za vse, kar je v desetletju in pol storil za slovensko košarko, v zadnji četrtini glavne tekme pripravljajo na Košarkarski zvezi Slovenije. Jasno, ne bodo manjkale niti Zmajčice, številne nagrade, najmlajši Krkini nadebudneži bodo v eni od minut odmora pripravili veličastno košarkarsko koreografijo in še in še.

Skratka, v Novem mestu se nam obetata dve pravljični košarkarski urici, v katerih bo vsakdo lahko užival, se sprostil in našel nekaj zase. Za celodnevno vstopnico je potrebno odšteti vsega šest evrov, več o rezrvacijah pa lahko preberete s klikom na link v pasici na levi strani.

Na tiskovni konferenci so povedali:

Marko Milič, ambasador Dneva slovenske moške košarke 2007: "Na tekme zvezd imam izjemno lepe spomine, saj gre za dvoboje brez pravega pritiska. Tako lahko košarkarji pokažemo kakšno vragolijo, s katero se zabavamo na treningih ali pa naredimo kaj takega, kar sicer ne bi smeli. No, s Francijem Kekom sva se že dogovorila za dober 'štos'. Vesel sem tudi, da prireditev ni zamrla, zelo pa me veseli tudi gostovanje izven Ljubljane. Novomeščani si vsekakor zaslužijo to čast, saj gre za klub s tradicijo in uspehi. Zelo sem počaščen tudi, da se mi je Košarkarska zveza Slovenije odločila za vse, kar sem dal slovenski košarki, ob slovesu od reprezentance posloviti na tak način. Kar nekaj ljudi, ki običajno vedo vse o tem, kar se dogaja v naši košarki, sem vprašal kaj je to velikansko presenečenje, ki mi ga pripravljamo, a nihče ni vedel ničesar. Res me zanima, kaj bodo storili. Dneva slovenske moške košarke 2007 se tako zelo veselim in glede na to, kdo ga organizira, ne dvomim, da bomo videli pravi spektakel. Škoda le, ker sem sam s tem, ko sem preskočil avto, postavil mejnik, ki ga ni mogče doseči."

Franci Kek, soorganizator Dneva slovenske moške košarke 2007: "Ko so nas pri Košarkarski zvezi Slovenije povabili, da bi kot KK Krka sodelovali pri projektu Dneva slovenske moške košarke 2007, smo bili izjemno počaščeni. Ne bomo je izkoristili le za promocijo košarke na Dolenjskem, temveč tudi za prvo prireditev ob sklopu 60-letnice kluba, ki jo bomo praznovali naslednje leto. Vlogo soorganizatorja sem tudi sam sprejel izjemno resno, zato z glasbeno skupino Mama in Rock Otočec fantje že marljivo vadimo, saj bomo člansko tekmo popestrili z zvoki v slogu lige NBA, sodobno glasbo in načinom igranja, ki je, no, ne ravno navaden. Sicer pa, kot je dejal že Marko Milič, res pripravljava nekaj malega za občinstvo."

Tone Krump, direktor slovenskih košarkarskih reprezentanc 2007: "Dan slovenske košarke se je v letih slovenske samostojnosti uveljavil kot pravi košarkarski praznik in tako bo nedvomno tudi tokrat. Vnovič bomo namreč lahko poleg spektakla na članski tekmi spremljali še štiri dvoboje naših nadebudih košarkarjev. Tako bodo prvič na parket stopili mlajši pionirji (U-12), ob kadetih in mladincih pa bodo v ospredju znova pionirji, ki se bodo ob 17.45 pomerili v predtekmi članskega dvoboja. Skratka, prireditev bo zagotovo velika promocija za košarko, kar je ob ostri konkurenci ostalih športov vsekakor izjemno dobrodošlo."

Matej Avanzo, vodja projekta Dan slovenske moške košarke 2007: "V Novem mestu, ki smo ga na KZS izbrali načrtno predvsem zavoljo tamkajšnje tradicije in nadpovprečnega obiska v dvorani Leona Štuklja, pripravljamo pravi spektakel. Da bo ta še večji, so omogočili predvsem Marko Milič, ki je sprejel vlogo ambasadorja prireditve, TV Slovenija z neposrednim prenosom in podjetje UPC Telemach, sicer pokrovitelj slovenskega državnega prvenstva. Obljubljam kombinacijo presenečenja in čustev pri zahvali Marku Miliču za vse, kar je dal slovenski košarki, izjemen šov program, podkrepljen z mnogimi skupinami, novimi domislicami, živo glasbeno spremljavo, laserskimi in svetlobnimi učinki in še bi se kaj našlo. Podrobnosti pa naj do naslednje novinarske konference ali celo do prireditve raje ostanejo še malce skrite."

 

Medijski partnerji